Vandring på Gran Canaria

Av de mange hundretusener som besøker Gran Canaria hvert år er det kun et fåtall som opplever mer enn strender, barer og shopping. Til nød hiver de seg kanskje med på en overpriset utflukt som reiseselskapet arrangerer. Synd for dem for Gran Canaria er en meget sjarmerende øy når man kommer seg innover på øya, og for oss som liker å gå tur er øya et eldorado. Overalt på øya finnes gode stier med mer eller mindre god merking. Fordi merkingen kan være så som så, anbefaler jeg å ha med en turguide i sekken. Det finnes flere slike, men min «bibel» hittil har vært Anita og Birger Løvland sin eminente «Turguide til Gran Canaria». http://bokelskere.no/bok/turguide-til-gran-canaria/190766/ Denne boka har loset meg trygt gjennom flere turer her på Gran Canaria og jeg er langt fra ferdig med den. Fortsatt er det mange turer som står på vent. Heldigvis 🙂

«Turbibelen» min

Klimaet på Gran Canaria er utrolig godt egnet til sportslige «utskeielser» av alle slag, vandring inkludert. Middeltemperaturen ligger gjennom året på behagelige 19-24 grader og soldagene er over 300 i året. Med unntak av perioder med kalima (varm vind fra Sahara) blir det aldri styggvarmt her, ulikt Middelhavsområdene hvor det er så varmt om somrene at jeg blir liggende utslått av hete ved et basseng. Det mange ikke vet er at til tross for at Gran Canaria er en relativt liten øy, så er det hele fire klimasoner her! Klimasonen på syd-kysten er regnet for å ha verdens beste «mikroklima», et klima som er ideelt for personer som lider av astma, allergier, psoriasis og revmatisme, og jeg kan skrive under på at ledd- og muskelsmerter reduseres drastisk i denne deilige varmen!

Oppe i fjellene kan det være langt kjøligere og her regner det også mer enn ved sørkysten. En ekstra genser + vindjakke kan derfor være greit å ha med seg i sekken når man skal på tur i dette området. Jeg har flere ganger kjørt fra sydkysten i strålende sol og 25 grader  og i fjellene møtt 10 grader mindre og iskald vind. På tur i området nord-vest på øya i fjor høst kom lave tåkeskyer  og duskregn overraskende på meg. Jeg hadde vært på Montaña Altavista i strålende solskinn og deilig temperatur da jeg på vei tilbake til bilen plutselig befant meg i et ganske så kjølig klima. Tempoet gikk betraktelig opp når det i tillegg til tåkeskyer begynte å småregne. Planen om å også bestige Pico de la Bandera ble skrinlagt. Jeg trenger ikke å bestige enda en topp bare for å se tåke, så denne toppen har jeg altså tilgode 🙂

På vei mot Montaña Altavista i oktober i fjor med vakre Teide i bakgrunnen

Denne gangen er første gangen jeg er på Gran Canaria om våren, og det har vært en positiv opplevelse. For det første er det langt mindre turister her enn i høysesongen oktober – mars, for det andre er det mye frodigere enn på høsten. Jeg har blitt overrasket over hvor utrolig mange blomster det er å se på øya på denne tiden av året, og jeg kan bare forestille meg hvor vakkert det må være i februar/mars, for allerede nå er det en del blomster som har avblomstret eller er på god vei. Dessverre er det vel ikke sjans i havet til at jeg noen gang kan ta ferie i februar/mars med mindre jeg finner meg et annet yrke, men mai er slett ingen dårlig måned å feriere i det heller.

Nydelige gule blomster på en stor kaktus

I motsetning til hva mange tror finnes det ikke giftige slanger eller andre farlige dyr på øya. Det farligste man kan komme ut for er bier og løshunder, men ingen av delene har utgjort noe problem for meg på mine vandringer. Firfisler og gekkoer finnes i hopetall, men det er langt vanligere å høre dem enn  å se dem der de lynkjapt gjemmer seg blant steiner og kratt når de hører skritt nærme seg.  Krabaten under møtte jeg på tur opp Barranco de Balito i oktober i fjor, og han (eller hun?) satt stille lenge nok til at jeg fikk tatt et bilde.

Så konklusjonen er klar: Opp av solsenga og opp i fjellene. Opplevelsene venter på deg!

PS. Ta med drikkevann! I motsetning til i norske fjell finnes knapt vann i den kanariske fjellheimen, og det lille vannet man innimellom finner ville ikke jeg drukket med tanke på magesjau.

Reklamer

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s