Tur-tørke, smerter og trening

Jeg er usedvanlig lite på tur for tiden. Årsaken er enkel: Hælbetennelse. Skiten har plaget meg i ett år nå, og etter jul har det virkelig tatt av – i negativ retning. Sterkere smerter og mer kroniske smerter. Før hadde jeg stort sett bare vondt etter en viss tid på tur og en stund etterpå. Nå er smertene der mer eller mindre hele tiden og innimellom med en intensitet som kan drive meg til vanvidd. Resultatet blir da enda færre turer enn normalt om vinteren og et skyhøyt frustrasjonsnivå. Turlivet er mine lykkepiller og jevnlig dosering er nødvendig for en stabil og god psyke, så akkurat nå er jeg smådeppa og megafrustert.

Føler at jeg gjør det man «skal» når man har slike betennelser. Tar det med ro og tar hensyn til smertene og tyner ikke kroppen langt utover alle smertegrenser. Siden nyttår har jeg også økt inntaket av mat som har betennelsesdempende effekt (bl.a. fet fisk og annen mat med mye omega 3, samt enda mere grønnsaker og frukt enn vanlig for å få mer vitaminer, mineraler og antioksidanter). Det siste er at jeg også har redusert kaffedrikkingen fra et uanstendig antall kopper om dagen til bare en til to kopper og erstattet de øvrige med grønn te. Kaffe er syredannende og man mener at revmatikere og andre med betennelsestilstander i kroppen bør unngå syredannende matvarer. Til og med helgekosen i form av vin er kraftig redusert, på grensen til ingenting. Alt i et forsøk på å gi kroppen det den trenger for å heles. Foreløbig uten særlig hell, men jeg gir meg ikke. Hælbetennelsen og ledd/muskelsmerter SKAL forsvinne helt eller kraftig reduseres. Noe annet er ikke et alternativ for jeg MÅ kunne være på tur.

Siden sofan ikke er noe alternativ selv om turer i friluft utgår, må jeg ty til andre former for bevegelse. Jeg har spinnet i 8 (eller 9?) år nå og synes det er en form for trening som gir meg et herlig endorfinkick. I dag var første spinningtime etter siste runde med sykdom, så jeg var spent. Slimhinnene i nesa hovner fortsatt opp, så alt grums er ikke ute av kroppen, men jeg blir iallefall ikke andpusten av å gå opp trappa her hjemme lenger, så en pulsspinntime burde være gjennomførbart. Og det var det, men pulsen viste tydelig at jeg ikke er 100% frisk enda. Til tross for ganske lett tråkk i dragene skjøt pulsen opp til 90% av makspuls i løpet av kort tid, og videre opp mot 95% i løpet av draget. Det er jo helt etter oppskriften, men normalt kan jeg skru til litt mer før jeg kommer opp i så høy puls. Dog… det var deilig å få rørt på «liket» i dag, og en pulsspinntime er tross alt ikke mer enn 16 min. skikkelig hard jobbing. Resten er helt overkommelig, moderat trening.

Nå i kveld har jeg i tillegg kjørt en kort styrkeøkt etterfulgt av pust- og avspenningsyoga via Livegym. Livegym er et nytt konsept som sender treningstimer direkte inn i stua via pc’n. For kun 50 kr. i måneden fant jeg ut at det kunne være et greit supplement til 3T. Kanskje jeg omsider klarer å komme igang med yoga og styrketrening? Det trengs kjente jeg under kveldens styrkeøkt!!

I morgen håper jeg at kropp, hæl og kjæreste vil være med på skitur. Sesongens første og gjenopptagelse av «Prosjekt Skiglede» (nå inne i sitt 3. år).

Det er lov å håpe på slike forhold i morgen?!

Det er lov å håpe på slike forhold i morgen?!

Reklamer

2 responses to “Tur-tørke, smerter og trening

 1. Tom Rønningen (torø på FF)

  Hei.
  da jeg leste ditt innlegg i FF fikk jeg lyst til å skrive noen ord, men jeg må si jeg mistet litt motet når jeg leste din blogg og så på dine interessefelter.

  La meg også iinnledningsvis raskt poengtere at jeg gode erfaringer med den den alternativ behandlingen en homøepat har gitt meg.

  Likevel når jeg tar mot til meg var min første tanke:
  «Du har stor tro på det du gjør innen kosthold, trening, alternativ behandling, men tross alle dine anstrengelser; ingen ting har hjulpet deg».

  Jeg også har et akillesproblem, Ja, mer enn det, fordi dette kunne få store føringer for mitt yrkesliv som offiser i Forsvaret.

  Du skal slippe å høre mye om min lidelseshistorie fordi det er deg det gjelder.
  Likevel må jeg si:
  Også jeg prøvde det meste for å bli kvitt plagene, men til slutt måtte jeg i perioden 72 – 76 opereres 5 ganger i begge ben.

  I 2002 hadde jeg et lite uhell som medførte skade i venstre alillessene.
  Den ble operert i 2003. Med meget godt resultat.
  I 2009 pådro jeg meg en kraftig betennelse i høyre hæl, og ble hentet med helikopter langt inne på fjellet.
  Så var det på`n igjen med diverse «kurer».
  I november i fjor ble jeg endelig operert. Og det synes bra så langt. Endelig kan jeg gå med støvler igjen. Om du vil kan du lese om min første tur på FF:
  «Fiaskotur – eller —-»

  Så kommer jeg til det viktigste – om du vurderer operasjon.
  I 2003 lette jeg på nettet etter et sted jeg kunne opereres. Volvat var da med på fritt sykehusvalg, og deres «skryteside» tiltalte meg.

  Og nå kommer jeg til det aller viktigste. LEGEN!!
  Legen som opererte meg heter Ove Austgulen.

  I dag er han på Sørlandsparken Spesialistsenter utenfor Kristiansand.
  Austgulen er en rask, dyktig og mann av få ord.
  Undersøkelsen tok 2 minutter, inklusiv tiden det tok å ta av og på sko og sokker.
  Og det han sa var stort sett: «Dette fikser vi» og la til «Jeg har gått i lære hos van Kamp i Nederland, det er han som operer de store «gutta», som f eks Ronaldo»
  Adressen er:
  Ove Kr. Austgulen
  Overlege Sørlandsparken Spesialistsenter
  Spesialist i Ortopedisk Kirurgi
  Autorisert Idrettslege NIMF
  A e-mail :oau@teresbergen.no
  o Web : http://www.teres.no
  w Phone : +47 38049920
  + Fax : +47 38105629
  Mob : +47 93232026

  Lykke til
  Tom

  Ps. Ikke si Lykkepiller

 2. Hei og takk for interessen 🙂
  Skjønner ikke helt at verken blogg eller interessefelter skal ta motet fra noen, men men… 😉

  Beklageligvis har jeg ikke noe akillesproblem. Jeg sliter med en betennelse som på fagspråket heter plantarfasciit, dvs. en betennelse i fotsålens seneplate der den fester seg til hælbenet. Det går vanligvis over av seg selv, men det tar 1-2 år!! Operasjon er ikke noe alternativ før betennelsen evt. har utviklet seg til hælspore og det er da virkelig intet mål; spesielt ikke siden operasjoner på denne typen plager har et høyst variabelt resultat.

  Betennelse av denne typen rammer oftere mennesker med andre betennelser i kroppen (som jeg har) og de som er plattfot – hvilket jeg også er iflg. legen – selv om jeg ikke helt kan se det 😉 – så dessverre synes det som jeg er disponert for plantarfasciit.

  Betennelsesdempende legemidler har hatt null effekt på meg, så i desperasjon prøver jeg med å legge om kostholdet i retning av betennelsesdempende. Dog skal det jo sies at et betennelsesdempende kosthold i bunn og grunn er et normalt, sunt kosthold. Det er ingen heksekur jeg har begitt meg ut på. Mer frukt og grønnsaker, mindre kaffe og alkohol, og mer fet fisk er det vel ingen som har vondt av? Og hvis det virker betennelsesdempende i tillegg, ja så er jeg happy. Spørsmålet er jo OM det virker på meg. Så langt synes ingenting å virke på meg. Verken legemidler, akupunktur eller lydbølgebehandling har virket så langt, men å legge om kostholdet er jo ganske gratis og helsefremmende uansett, så hvorfor ikke, tenker jeg?

  Homeopati har jeg, i likhet med deg, hatt nytte av før. Var i en årrekke plaget av bihule- og halsbetennelser. Etter et par runder hos homeopat og noen sukkerkuler tok det over 10 år før jeg måtte ty til penicillin for bihulebetennelse igjen (og det har hittil vært den eneste). Bank i bordet!!

  Ja, jeg lest turrapporten din på FF. Synes den var riktig så fornøyelig, og synes slett ikke at det var noen fiaskotur. Mer en tur å ta lærdom av?!

  Ha en flott søndag kveld 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s