Ruten (1039 moh) – kommunetopp i Hemne

Det var på tide med et nytt forsøk på å nå toppen av Ruten etter høstens bomtur. Jeg har fortsatt ikke fått tak i noe kart over området, men med turtips fra en kollega i sekken + gps regnet jeg med å finne frem likevel.

Fra starten. Ruten ligger gjemt bakom den bratte fjellsiden som synes.

Fra starten. Ruten ligger gjemt et stykke  bakom den bratte fjellsiden som synes.

Litt over halv ti legger jeg avgårde fra parkeringen ved E39. Jeg roter litt for å komme meg over bekken/elva som må krysses før jeg kan ta fatt på stigningene mot toppen. Til slutt bestemmer jeg meg bare for å steingå elva, og forbanner meg selv for at stavene jeg kjøpte nettopp til dette formålet henger hjemme i gangen. Jeg kommer meg over uten å bli våt og klatrer bratt oppover i ulendt terreng for å komme meg i retning kraftlinja hvor jeg har blitt fortalt at stien går. For å komme dit, må jeg imidlertid krysse et inngjerdet beiteområde. Heldigvis er ikke kyrne sluppet på beite enda, så det går greit, og jeg finner stien. Tilfeldighetene vil det imidlertid slik at jeg ikke har kommet langt oppover før jeg snur meg og ser at kyrne er på vei til å bli sluppet på beite! Stien jeg har funnet er tydelig, men bratt. Den er også merket med noen rare, hvite bokser med reflekser på som henger i trærne.

Tilbakeblikk ned stien under kraftledningen.

Tilbakeblikk ned stien under kraftledningen.

Allerede fra første skritt oppover i terrenget, kjenner jeg at dette kommer til å bli en tung tur. Det er over 800 høydemetre som skal forseres, og jeg har knapt begynt før svetten siler og pusten går som en blåsebelg. Beina funker relativt bra til å begynne med, men også de streiker før jeg har kommet meg opp til hengebrua. Det var kanskje ikke så lurt å kjøre på med en pulsspinntime + tung styrketrening på beina i går kveld…

Oppe i Bordstadskaret er det en hengebru over bekken. Hengebruer er definitivt ikke blant mine favoritter i fjellet, men denne er bedre enn mange andre. «Gulv» som er ganske tett besatt av planker og et rekkverk som faktisk er mulig å holde seg fast i gjør at jeg kommer meg over med bare et lite snev av gelebein.

Hengebru av god standard over Bordstadbekken.

Hengebru av god standard over Bordstadbekken.

Velberget over brua fortsetter jeg bortetter dalen i myr langs den merka løypa. Her har merkingen gått over til å være refleksmerkede jernrør så det er ikke mulig å gå feil. Nesten innerst i dalen dreier stien vestover og nye stigninger venter. Jeg sliter som et dyr og det er egentlig bare viljen som driver meg videre på dette tidspunktet.  Et stykke oppetter fjellet møter jeg to sauer med lam. Nyskjerrige som de er, flykter de ikke før jeg er ganske nære. Litt lenger opp er det enda en bru som er satt opp, men denne gangen er det ingen hengebru, så jeg tusler rolig over på noe som ser ut til å være en relativt ny bru.

Mammasauer med lam.

Mammasauer med lam.

Mektig fjellterreng, og midt i finnes en bru av nyere dato.

Mektig fjellterreng, og midt i finnes en bru av nyere dato.

På omkring 740 moh kommer jeg til en liten bu + en trafostasjon. Kraftledningen som jeg hittil har fulgt er nå søkk borte. Gravd ned iflg. Arild Krovoll.  Jeg tar en pause her. Kroppen streiker og forlanger pause, så jeg har strengt tatt ikke noe valg. Jeg har kommet høyt nok opp til at utsikten er vakker, spesielt østover. En brødskive og litt kaffe kombinert med vakker utsikt, gir nye krefter, og jeg begir meg på vandring oppover igjen. Fortsatt er ikke Ruten i sikte og jeg lurer på om jeg i det hele tatt kommer til topps i dag, men nekter å gi meg. Svetten siler og håret er for lengst klissvått av svette. Lårmuskulaturen gir nå mer enn tydelig beskjed om hva den synes om spinning, styrketrening og topptur på under ett døgn.

På vei oppover igjen etter en kort pause ved bua.

På vei oppover igjen etter en kort pause ved bua.

Fra bua er det mer lettgått terreng enn lenger ned, men stigningen gjør til at det ikke er noe hvilehjem. En del høydemetre etter hytta får jeg endelig øye på Ruten med alle sine mindre vakre installasjoner på toppen. Stigningen blir samtidig litt mindre intens en periode, så jeg går på med fornyet mot. Utsikten blir stadig bedre og både øst- og nordover ser jeg nå langt utover.

Tåke over Kyrkjsæterøra.

Tåke ved  Kyrkjsæterøra.

Rett før jeg kommer opp på toppen åpner det seg en panoramautsikt mot Trollheimen i sør  som kan ta pusten fra den mest blaserte fjellvandrer. «Hele» Trollheimen kan sees fra Ruten og til tross for en del skyer over «heimen» er det en fantastisk utsikt. Hvor flott må det ikke være her en solrik høstdag når lufta er mye klarere enn om sommeren?!

Et panorama mot Trollheimen er premien for å svette flere liter på vei opp.

Et panorama mot Trollheimen er premien for å svette flere liter på vei opp.

Jeg går videre fra bortetter toppen til varden og mot skiltet som viser et bilde av utsikten med alle fjellene navngitt. Når jeg kommer inntil skiltet ser jeg at det er Arild Krovoll som har tatt bildet og navnsatt fjellene. I bloggen sin sier han at han på en senere tur ser flere feil, men Snota er i allefall ikke til å ta feil av. Ei heller Trollhetta og Rindhatten.

Toppvarden på Ruten.

Toppvarden på Ruten.

Jeg setter meg ned ved skiltet etter å ha tatt en haug med bilder i alle retninger. Kaffe, brødskive og kjeks går ned på høykant. Mens jeg sitter der og skuer utover hører jeg plutselig stemmer bak meg. Fire damer har kommet opp til varden og er i ferd med å skrive seg inn i toppboka (som forøvrig blir elektronisk registrert i ettertid her: http://www.rutenregisteret.com/). De kommer ikke bort til der jeg sitter, så da blir det ingen fjellprat.

Mens jeg sitter og nyter utsikten over Trollheimen ser jeg at det begynner å «dra seg til» med skyer og regnbyger, og de kommer mot meg. Det er på tide å begynne på returen.

To av flere installasjoner på toppen.

To av flere installasjoner på toppen.

Jeg har ikke gått langt før jeg kjenner de første regndråpene. I håp om at det bare er noen få dråper som jeg kan «løpe» fra, setter jeg fart nedover, men det nytter ikke. Regnet holder tritt med meg, og det øker på. Innen jeg er tilbake ved bua har dråpene gått over til ordentlig regn, og jeg stopper for å bytte ut vindjakka med skalljakke og drar en skallbukse over turbuksa. Skallbekledning er noe jeg helst ikke vil ha på meg, og jeg bruker det kun hvis jeg må, men av og til lurer jeg på hva som er verst; å bli våt av regn eller av kondens inne i klærne, for de puster på langt nær så godt som produsentene skryter av. Fotoapparat blir også pakket ned i sekken siden det ikke er av typen vanntett. Jeg har før ødelagt et kamera på tur pga mye fukt, og har ingen planer om å ødelegge ett til. Dermed ble det ingen flere bilder på denne turen før jeg var vel nede og satt tørt inne i bilen.

Jeg stopper ikke lenger enn den tiden det tar å få på seg skallklærne. Videre ned til bilen går jeg så fort jeg tør og klarer på våte sva og i tung myr. Nok en gang kommer jeg meg over hengebrua. Denne gangen helt uten antydning til geleben. Nede ved beiteområdet ser jeg at enga jeg gikk over i morges nå inneholder en haug med kyr. Like greit for jeg hadde uansett ikke tenkt meg samme veien tilbake. Nå som jeg vet hvor stien begynner, vet jeg også hvordan jeg skal komme meg dit uten å måtte steingå bekken 🙂

Glad jeg var tidlig ute ellers hadde utsikten ligget pakket inn i lave regnskyer på toppen!

Glad jeg var tidlig ute ellers hadde utsikten ligget pakket inn i lave regnskyer på toppen!

Til tross for at det var en uvanlig slitsom dag på tur, vet jeg at jeg skal tilbake til Ruten. En vakker høstdag med klar høstluft er jeg der igjen 🙂

Reklamer

One response to “Ruten (1039 moh) – kommunetopp i Hemne

  1. Tilbaketråkk: Restitusjonstur for støle lårmuskler | Friluftsliv og andre gleder

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s