Er skiløpere hellige kyr?

Er smått irritert i dag, kjenner jeg. Hadde gledet meg til å komme hjem fra Gran Canaria og gå en tur i Estenstadmarka. Adressa.no har hele jula skrevet agurknyheter om mildeste julaften ever i Trøndelag og grønn jul, så med mildværet som var også før vi reiste hele 14 dager før julaften, måtte det vel være muligheter for en tur i stinettet  – uten ski på beina, for skiføre er det definitivt ikke i Estenstadmarka.

Grønne jorder, og det er snart januar.

Grønne jorder, og det er snart januar.

Sannsynligvis er det gode muligheter for en fottur på beina om man klarer å unngå hovedstiene i marka for der ligger isen glassklar og centimetertjukk. Problemet er bare at man som oftest må begynne på hovedstiene i marka for å komme til de små, og der har selvfølgelig Trondheim Bydrift kjørt med tråkkemaskina når snøen kom tidligere i år. Og når denne snøen da smelter (som den alltid gjør i desember!), så sitter vi igjen med en skikkelig såle av is som gjør marka ufremkommelig uten solide isbrodder på beina.

Festlig føre.

Festlig føre.

Så gratulerer til alle dere som fikk 2 (eller ble det 4?) skiturer i Estenstadmarka tidligere i år. Prisen betaler vi som liker oss best uten ski på beina som faktisk kunne ha brukt marka i lang tid nå – hadde det ikke vært for den hel…. isen. Prepping av skiløyper er fint det. Når det er stabilt snøføre, Og det er det så godt som aldri i Estenstadmarka før langt ut i januar, så hva er da poenget med å ødelegge marka for hundrevis av turgåere og joggere i ukesvis for at de mest ivrige skiløperne skal få seg et par skiturer på snø før isen legger seg som et lokk over stinettet? Folkehelsa kan neppe være noe argument i dette tilfellet. Nei, kjør løyper i øvre del av Bymarka hvor vinteren er mer stabil og la resten av marka være til vinteren kommer på ordentlig. Da får alle sin del av marka så lenge som mulig, eller er skiløpere hellige kyr som må vernes om på alle tenkelige måter selv om det ikke gagner folkehelsa generelt?

Sti hvor tråkkemaskina ikke har kjørt (mellom Kleivavegen og Bekken).

Sti hvor tråkkemaskina ikke har kjørt (mellom Kleivavegen og Bekken).

Dagens tur var tenkt gått fra Lohove og opp til Estenstadhytta o tilbake igjen via Utleir/Risvollan. Det ble ikke slik. Hovedstien fra Lohove var så speilblank at jeg snudde. Gikk i stedet Kleivavegen over til Bekken parkering. Der var det så mye biler at jeg umiddelbart droppet tanken på å gå innom hytta og heller gikk veien ut og tilbake til bilen på Lohove. Ikke akkurat den rolige, avslappende skogturen jeg hadde drømt om. Grusvei langs markagrensen er ikke tur på ordentlig. Ikke for meg hvertfall. Dagens hjertesukk.

Reklamer

One response to “Er skiløpere hellige kyr?

  1. Tilbaketråkk: Endelig! | Friluftsliv og andre gleder

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s