Vintertur i Brungmarka

Brungmarka for meg = sommer. Adkomsten til marka er nemlig ekstremt bratt, og jeg har aldri følt det minste snev av lyst til å utfordre skjebnen på ski her. Opp skulle jeg alltids komme, men ned? Nei, takke meg til fotturer i denne nesten urørte villmarka. Og fottur er nettopp det denne merkelige, snøfattige vinteren tillater.

En knapp halvtimes kjøring fra Trondheim er Brøttem; den vanligste innfallsporten til Brungmarka. Vi velger korteste vei opp i marka, nemlig skogsbilveien som slynger seg i lange, slake s’er oppover den stupbratte fjellsiden. Snowline-broddene er på, for veien er en kombinasjon av is, snøis og barmark.

Selbusjøen ved Brøttem. Isen har kollapset og skaper snodige formasjoner.

Selbusjøen ved Brøttem. Isen har kollapset og skaper snodige formasjoner.

Sola har gjemt seg bak et grått teppe, men det er mildt og tilnærmet vindstille der vi rusler sakte oppover veien. Til vår store overraskelse er veien fiksa på siden sist vi var her. Et stykke opp har nemlig store deler av den vært borte i flere år, men nå er det hel og fin vei helt til vi når myrplatået der veien går over i sti.

Her oppe er snøen mindre hard, så man kunne sikkert gått uten brodder, men vi bryr oss ikke om å ta dem av. De gjør jo ingen skade der de sitter. Tidvis er det lite eller ingen snø på myrene, men siden de er frosne, er det lett å gå. Ingen hopping over gjørmehull eller balansering på stokker slik man må om sommeren her oppe.

Lite snø også i Brungmarka i vinter.

Lite snø også i Brungmarka i vinter.

Vinden har økt skikkelig på og innen vi når Sikatjønna blåser det noe infernalsk. Den lille gapahuken som står i nordenden av tjønna gir litt le for vinden, men den er alt annet enn tett, så dunjakkene kommer på. Der vi sitter med hver vår kaffekopp, kjenner vi hvordan vinden tar tak og får hele gapahuken til å riste. Et kort sekund lurer jeg på om den vil ramle sammen, men i neste sekund tenker jeg at dersom den overlevde stormen «Ivar» i høst, så klarer den vel dette ogå. Gapahuken har fin utsikt over tjønna og mot Brungfjellet, men i dag ser alt litt grått og trist ut.

Villa Gjennomtrekk ga litt ly for vinden.

Villa Gjennomtrekk ga litt ly for vinden.

Når kaffen er drukket, rusler vi videre nordover mot noen små tjern. Sommerstid er det mye våt myr i dette området, så nå når terrenget et dypfryst, benytter vi sjansen til å se oss litt om. Det samme gjorde visst en gordon setter som plutselig kom løpende forbi. Hvor eieren var vites ikke, for denne bikkja var det eneste levende vesenet vi møtte på turen.

Utsikt mot Brungfjellet.

Utsikt mot Brungfjellet.

Vinden er såpass utrivelig at vi dropper å spise lunchen her oppe på platået og setter kurs mot skogsbilveien. Et lite stykke før man treffer på veien ligger en godt gjemt hytte i skogen. Vi finner litt ly på trappa og spiser matpakken der. Ikke akkurat verdens beste utsikt midt i gammelskogen, men når det blåser såpass kraftig som det gjorde i dag, må utsikten vike for ly.

Turen ned skogsbilveien går fint pga broddene vi har på skoene. Jeg hadde ikke likt meg ned der uten brodder.

Reklamer

4 responses to “Vintertur i Brungmarka

  1. Hei! Den midterste veien opp er nok den vanskeligste på vinteren ja. Hvis du tar veien til venstre (skogsbilveien) er det slakkere og kjempefint å gå vinterturer. Kommer til Storavatnet, og du har vel gått den veien nedover 🙂
    Har gått denne veien mang en vinterstid, som oftes på ski, og sjelden brodder…. GOD TUR!

    • Jeg et ikke så veldig glad i veier, og foretrekker derfor kjappeste veien opp 🙂 Slik forholdene er i Brungmarka nå, så det like isete ut alle veier, så like greit å gå rett frem. Med brodder var det null problem, og stedvis var veien helt bar 🙂

  2. Kankje møtes vi «pluttselig» en dag……
    Æ e vældig glad i Brungmarka 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s