Gråurda – kommunetopp i Snillfjord

Sommeren har endelig kommet til Midt-Norge. Etter en heller kald juni har juli ankommet med temperaturer på langt over tjue grader, og i natt var det også tropenatt. Herlig, men litt for varmt for turliv kanskje?

Kjæresten og jeg lot oss imidlertid ikke stoppe og kjørte til Ytre Snillfjord og Myrsætra for å forsøke oss på Gråurda (791 moh) som er kommunetoppen i Snillfjord.

Gråurda i sikte litt før Langtjørna. Lett å skjønne hvorfor fjellet har fått navnet sitt.

Gråurda i sikte litt før Langtjørna. Lett å skjønne hvorfor fjellet har fått navnet sitt.

Gradestokken viste hele 27 grader i skyggen da vi stoppet bilen, og det tok ikke lange tiden før en av sommerens mindre hyggelige sider viste seg; nemlig kleggen. Den fulgte oss laaangt oppover i fjellet til tross for at vi etterhvert fikk en del vind.

Turen startet opp gjennom bjørkeskog på god og tørr sti. Varmt var det, og her nede var det ingen vind. Idet vi får øye på Litltjørna dreier stien nordøst mot Langtjørna. Vi fulgte denne helt ned til vestenden av Langtjørna før vi begynte på oppstigningen til østryggen av Litletjørnknubben i stiløst terreng. Vi fulgte ryggen et stykke (innimellom på sti) før vi gikk ned i en enorm (relativt tørr) «myrgryte». Herfra og opp var det ingen sti å finne og terrenget besto av lyng og kratt med skjulte steiner under. Tungt terreng å gå i, og varmen og stigningen gjorde det ikke lettere.

Endelig oppe på topplatået og toppen er i sikte.

Endelig oppe på topplatået og toppen er i sikte.

De siste hundre høydemetrene ble det mange pustepauser før vi endelig kom oss opp på det relativt flate toppartiet av Gråurda. På toppen er det en stor varde med en postkasse med toppbok i. Boka som nå lå i postkassen var fra mai i år, og det var ikke veldig mange navnetrekk i den.

Gråurda 791 moh i deilig sommervarme og frisk bris.

Gråurda 791 moh i deilig sommervarme og frisk bris.

Det blåste særdeles friskt på toppen, men vi fant ly bak varden og spiste dagens lunch her. Utsikten er flott, men preget av at Gråurda er et fjell med et stort topparti. Så varmt som det var i går var det også svært disig, så noen gode toppbilder var vanskelig å få. Heldigvis hadde kleggen sluppet taket i oss litt lenger ned, så det ble en deilig pause i god sommervarme på toppen.

Etter en lang rast var det på tide å ta seg ned gjennom lyng og kratt og forsøke å ikke snuble i skjulte steiner. Jeg pustet lettet ut da vi var vel nede i myrgryta igjen, men jeg skulle kanskje ha ventet litt med det, for oppe på ryggen av Litletjørnknubben presterte jeg å snuble så jeg falt omkull. Heldigvis var det ikke fjell, men myk lyng jeg ramlet i.

På vei ned igjen mot Langtjørna. Snillfjorden lengst ut.

På vei ned igjen mot Langtjørna. Snillfjorden lengst ut.

Resten av turen forløp stille og rolig, og vi var tilbake ved bilen etter 5 timer på tur. Ca 10 km. t/r og 3 1/2 time aktiv tid. I den heten som var i går, synes jeg det så absolutt er godkjent.

Reklamer

One response to “Gråurda – kommunetopp i Snillfjord

  1. Tilbaketråkk: Hestgrovheia – høyest i Agdenes | Friluftsliv og andre gleder

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s