Svett rundtur i Sylan på første klasse

Det er ikke alle forunt å vandre 7 dager i Sylan med sol fra skyfri himmel, nesten vindstille og mange-og-tyve grader – hver dag, men det har jeg nettopp gjort! Sammen med 11 andre glade vandrere og en sprek turleder fra DNT Oslo har vi vandret i lett og ekstremt tørt terreng på norsk og svensk side i vakre Sylan. En frivillig topptur til Storsylen (1762 moh) fra Sylstationen hadde vi også tid til. Det kommer en egen turrapport om akkurat denne dagen. 

Sylmassivet sett fra Storerikvollen.

Sylmassivet sett fra Storerikvollen.

Vi begynte lett med å gå 4 1/2 km. inn til Storerikvollen lørdag for en uke siden. Noen få dråper regn falt akkurat idet vi begynte å gå, men det ble med de få dråpene før sola tittet frem igjen. Ruten videre fra Storerikvollen var som følger: Blåhammarens Fjellstation  (Blåhammarstugan – kjent for sin fantastiske mat) – Storulvån – Sylarnas Fjellstation (Sylstationen)  – Nedalshytta – Væktarstua.

Blåhammaren.

Blåhammaren.

Samtlige hytter/fjellstasjoner er betjente på denne tiden av året, så det var en skikkelig luksustur vi var på. Herlig å slippe å lage mat fra proviantlageret på selvbetjente hytter og heller få servert deilige tre-retters middager hele uka. Og enda herligere: Ingen vask av hytta før vi vandret avgårde igjen! 

Vi passerte i alt 3 eller 4 hengebruer på vår vandring, og det er deilig å konstatere at jeg takler dem uten antydning til gele-ben :-D

Vi passerte i alt 3 eller 4 hengebruer på vår vandring, og det er deilig å konstatere at jeg nå takler dem uten antydning til gele-ben. Øvelse gjør mester!

Dagsmarsjene var på mellom 12 og 16 km. sett bort fra første etappen inn til Storerikvollen. På Sylstationen lå vi to netter for å kunne gå på topptur til Tydals høyeste topp fra svensk side. Jeg var usikker på om jeg ville orke å gå på toppen enda en gang. Det er bare to uker siden jeg var der, men det er jo artig å ha vært på toppen både fra norsk og svensk side, så det ble til at jeg trosset mitt steinur-hat nok en gang og gikk 🙂 

Storslått fjellterreng.

Utsikt mot Storsylen (toppen som ligger rett over breen midt i bildet) fra Sylstationen. Til venstre sees Tempeldalen og Tempelet.

Sylan er et fjellområde som til tider kan være ekstremt værhardt, men med sol og vindstille, varmt vær er det et lettgått terreng med snille, slake opp- og nedstigninger mellom hyttene som ligger både på norsk og svensk side. Vårt største «problem» var faktisk heten, men heldigvis er det godt med bekker og elver hvor vi kunne finne vann som det gikk med litervis av. Det ligger forresten igjen noen liter svette etter oss også. 

På vei oppover mot Storsylen i lettgåttterreng. Enn så lenge.

På vei oppover mot Storsylen i lettgått terreng. Enn så lenge.

På svensk side var det en enorm trafikk av vandrere. Samtlige fjellstuer var stappfulle. I tillegg talte vi opp mot 40 telt på fjellstuenes teltplasser, så den store villmarksfølelsen fikk jeg ikke. Sylan på svensk side føltes nesten som å vandre i en middels liten by. På norsk side var det langt færre å treffe på, men alene var vi slett ikke her heller. 

Tjern med sandstrand mellom Blåhammaren og Storulvån.

Tjern med sandstrand mellom Blåhammaren og Storulvån.

Vår gruppe besto av 11 damer og 2 menn. Alderen var mellom 39 og 70, så det sier seg selv at det ble stort strekk i gruppa. Heldigvis var været så fint at vi som var litt spreke fikk gå i eget tempo frem til avtalt møtested eller avtalt tidspunkt og vente inn resten av gruppa der for felles pause. Hadde det vært regn og tåke måtte vi ha gått mer samlet, og for egen del hadde nok føttene mine da verket enormt siden jeg hadde måttet stå og gå mye lengre på dem hver dag. Nå kunne jeg gå ganske raskt og sette meg ned og hvile og lufte føttene mens jeg ventet på de siste. I det været vi hadde var det rene skjære luksusen. 

Nedalshytta. Det kjentes som å komme "hjem" når vi kom hit.

Nedalshytta. Det kjentes som å komme «hjem» når vi kom hit.

På grensen mellom Norge og Sverige på vei hjem etter å ha gått gjennom Ekorrdørren.

På grensen mellom Norge og Sverige på vei hjem etter å ha gått gjennom Ekorrdørren.

Kort oppsummert har det vært en fantastisk uke på tur selv om søvnmangelen etterhvert begynte å tære på energien. Jeg sover alltid dårlig på ukjente steder, og bedre blir det ikke av å ligge på alt fra 4-mannsrom til 12-mannsrom hvor en eller flere snorker til enhver tid. Hvorfor er det alltid de som snorker som sovner først?? 

Siste rast før innspurten til Nedalshytta.

Siste rast før innspurten til Nedalshytta som for min del gikk unna på en time.

Tidsnød gjorde at vi fikk en litt kjip avslutning på turen. 2/3 av turen mellom Nedalshytta og Væktarstua måtte vi gå grusveien.

Tidsnød gjorde at vi fikk en litt kjip avslutning på turen. 2/3 av turen mellom Nedalshytta og Væktarstua måtte vi gå grusveien.

Reklamer

8 responses to “Svett rundtur i Sylan på første klasse

 1. Fin rapport! Sylan er et av mange områder jeg håper å få besøke en dag, men fellesferien ser det ut til at jeg vil unngå. Virket i overkant folksomt?

  • Var utrolig folksomt. Litt for mye etter min smak, men siden dette uansett var en fellestur og ikke en alenetur, var det greit nok. Det flotte været bidro nok med noen ekstra personer i tillegg til «ordinær fellesferie-trafikk».

   Sylan bør absolutt oppleves i likhet med andre flotte fjellområder i Norge 🙂

 2. Dette ser ut til å ha vært en fantastisk tur, Hege! Selv har jeg til gode å besøke Sylan, men det «står på lista» over framtidige turmål. Ikke minst nå, etter å ha sett de flotte bildene dine derfra. Fortsatt god sommer 🙂

  • Kan absolutt anbefale Sylan, men kan dessverre ikke love slikt knallvær som vi hadde. Det hører med til sjeldenhetene i det området!

   Fortsatt god sommer til deg og 🙂

 3. Tilbaketråkk: Storsylen (1762 moh) fra svensk side | Friluftsliv og andre gleder

 4. Tilbaketråkk: Mellom to fjellturer | Friluftsliv og andre gleder

 5. Tilbaketråkk: Pause | Friluftsliv og andre gleder

 6. I found your weblog website on google and check just a few of your early posts.
  Continue to keep up the excellent operate. I simply
  extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for
  forward to studying extra from you afterward!࿦

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s